»
Noutati » Madrione – „La dolce vita” servita pe o farfurioara, cu o lingurita de argint

Madrione – „La dolce vita” servita pe o farfurioara, cu o lingurita de argint


Viata poate fi dulce ca în filmul „La dolce vita” a lui Federico Felini, dar si ca prajiturile rafinate pe care Ionela Muresan le creeaza în laboratorul ei de pasticceria: Madrione.

Nu încerc sa fiu pretentios în exprimare, atâta doar ca o pasticceria nu are aproape nimic în comun cu patiseria de care  am auzit cu totii ori cu cofetariile clasice cu care ne-am obisnuit înca din copilarie si care nu s-au schimbat, în timp, aproape deloc. Diferenta dintre prajiturile pe care le gasesti într-o cofetarie, fie ea cu pretentii, si semifreddo-urile, mousse-urile, madeleinele, briosele, cheesecake-urile, tartele si torturile create de Ionela Muresan este aproximativ egala cu cea de la cer la pamânt ori cea dintre o ciocolata menaj si una pe care ai putea sa o gasesti doar în imaginara Fabrica de ciocolata a lui Willy Wonka.

Cu riscul de a folosi clisee, totul a început aproape din întâmplare, dar cu ingredientele indispensabile unei retete de succes: pasiune, talent, daruire, ambitie si multa, foarte multa munca.

„Ideea unei astfel de afaceri, aceea de a deschide un laborator cu produse de pasticceria, nu era chiar noua. Gateam si faceam tot feluri de prajituri, clasice ori… la inspiratie, pentru familie ori prieteni. Toti îmi spuneau ca sunt grozave, ca sunt delicioase, ca sunt deosebite si diferite de tot ceea ce stiau, si ma îndemnau sa merg la Masterchef ori cine stie ce alte concursuri gastronomice. Nu am vrut, nu mi s-a parut a fi o provocare cu adevarat extraordinara… Apoi, anul trecut, în 10 noiembrie, cu ocazia botezului fiicei mele, Cezara Raisa, am încercat sa fac totul ca la carte, ca si cum asta ar fi deja afacerea mea. Si a iesit totul perfect: cheesecake, mousse-uri, mini mousse-uri, tarte, totul. Acesta a fost momentul în care am hotarât sa transform pasiunea si talentul meu într-o afacere. Pâna acum, cred ca s-a dovedit o afacere de succes”, declara Ionela.

Astfel ca, la începutul acestui an, Ionela si-a visul împlinit si a deschis oficial „ Madrione ” – laborator de pasticceria. Asta desi Ionela, la cei 29 de ani ai sai, are doua facultati terminate la Universitatea „Babes-Bolyai”, cea de Asistenta Sociala si cea de Comunicare si Relatii Publice. În afacere au contat si cei 10.000 de euro obtinuti din fonduri europene destinate afacerilor start-up pentru IMM-uri, o mica parte, însa, din cele câteva zeci de mii de euro investite, pâna acum, în aparatura profesionala.

Ionela e multumita si fericita: „Acum, fac ceea ce îmi place. Nu multi se pot lauda cu asta.”
 

Ionela nu era chiar o novice, nu s-a aruncat cu capul înainte într-o afacere necunoscuta. În 2011, timp de o luna, Ionela a studiat la Bologna, la Carpigiani Gelato University, cu unii dintre cei mai mari profesori si maestri pasticceri si gelatieri din Italia, tara unde desertul este dus la rang de opera de arta.

„Am învatat foarte multe la Bologna, la Carpigiani Gelato University, dar sunt si o autodidacta. Am folosit mult internetul, am citit ?i studiat car?i, am facut încercari dupa încercari, multe nereu?ite pâna am ajuns la produsul final perfect. Pentru ca, ar trebui sa ?tie toata lumea, cele mai multe re?ete, fie ele din car?i sau de pe internet, contin mici greseli ori mici omisiuni intentionate. Va spun, niciun bucatar din lume, si nici eu, nu ne dezvaluim resetele. E vorba de secretele meseriei pe care nimeni nu le dezvaluie în proportie de 100%. Dar, cu pasiune si mult exercitiu, poti ajunge la un moment dat sa identifici acele greseli sau omisiuni din retete, sa îti dai seama daca e prea multa faina ori prea mult zahar, dar si sa stii exact combinatiile cele mai potrivite de fructe si creme, de ciocolata si arome. Exista, astfel, o anume doza de magie, de alchimie gastronomica în fiecare reteta”, se destainuieste Ionela.

Produsele marca „ Madrione ” contin, în proportie de 100%, doar ingrediente naturale: fara conservanti, fara coloranti, fara pre mix-uri. Spre exemplu, culorile sunt date numai si numai de fructe: rosul de zmeura ori capsuni, albastrul ori violetul de afine, nuantele de maro de cafea sau cacao. Totodata, Ionela încearca sa foloseasca numai produse din zona noastra, cum ar fi afinele pe care le cumpara doar pe cele din jurul Huedinului. În rest, numai ingrediente de calitate: cea mai buna ciocolata belgiana, vanilie de Madagascar. Esentele si aromele sunt strict interzise în laboratorul „ Madrione ”.

si, desi „ Madrione ” nu are un show-room de prezentare pentru ca lucreaza doar pentru evenimente, pe baza de comanda ferma, nu-i de mirare ca vestea s-a împrastiat cu repeziciune. Fiecare eveniment a impresionat tot mai multi participanti care, la rândul lor, au devenit clienti fideli.

„Torturile noastre nu sunt precum cele obisnuite. La nunti, de exemplu, exista un tort de dimensiuni normale pentru miri si pentru obiceiul de a-l taia împreuna. În schimb, pentru invitati, tortul se prezinta si este servit în portii individuale. Cea mai mare satisfactie o am când participantii la o nunta, cu mirii în frunte, vorbesc doar despre tort dupa ce acesta a fost servit… Doar e nunta, ar trebui sa vorbeasca despre altceva, ar trebui sa danseze, sa se distreze, dar toti vorbesc despre tort…”, spune Ionela.

Iar pentru ca traim în „era” facebook, la fel si Ionela Muresan si „ Madrione ” au, pe lânga site-ul oficial (www.madrione.ro) si o pagina dedicata (https://ro-ro.facebook.com/madrione) unde puteti admira întreaga gama de produse. Subliniez, doar admira, pentru ca pentru a le si savura puteti stabili cu Ionela o sedinta de degustare (telefon ).

Marturisesc ca eu am facut-o. E cu totul si cu totul altceva. Este, cu adevarat, „La dolce vita” servita pe o farfurioara, cu o lingurita de argint.

Sursa: http://www.gornistul.ro/wp/madrione-la-dolce-vita-servita-pe-o-farfurioara-cu-o-lingurita-de-argint/


 

« inapoi